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PERMANENT MEMORANDUM 60 
APPROVALS AND EXECUTION OF CONTRACTS 

 
 
POLICY DIGEST 
Monitoring Unit: Office of Finance & Administration 
Initially Issued: February 5, 1991 
Last Revised: July 25, 2023 
 
I. PURPOSE 
 
The purpose of this policy is to define “significant” as related to contracts and procurements. This 
policy does not apply intellectual property agreements (See Article VII of the Regulations of the 
Board of Supervisors). 
 
II. THRESHOLDS FOR BOARD APPROVAL 
 
A contract, agreement, or affiliation to be executed in accordance with State procurement law 
and/or controlled by the University Procurement Code (See PM 77) with a value of $5 million or 
greater is deemed “significant” for the purposes of Article VII. Section 1 of the Bylaws of the 
Board of Supervisors. Notwithstanding any other provision of law, regulation, resolution, or 
memorandum, any procurement, contract, agreement, or affiliation accruing a cost to the 
University or accruing revenue to the University valued at $5 million or greater shall require the 
approval of the Board of Supervisors. Such contracts of uncertain value pending from 
speculative future revenue shall be valued based upon anticipated accrual of cost or revenue 
projected within the initial three years of the agreement. 
 
III. INFRASTRUCTURE CONTRACTS 
 
Facility and infrastructure projects should focus on maintaining existing facilities and 
infrastructure, and providing space to better serve the role, scope, and mission of the institution 
in the most reasonably efficient and economical manner. 
 
No designer contract in excess of $10,000 for a capital improvement project shall be entered into 
without the prior approval of the President or designee. 
 
No construction contracts over $75,000 shall be entered into for renovation, remodeling, 
addition, or new construction without prior approval of the President or designee. The President 
may authorize in writing a higher threshold approval amount up to $125,000, upon written 
application of a campus or institution demonstrating satisfactory internal controls and the need. 
 
In all cases, if the total costs of a project exceeds $15,000 and a campus head or other 
approving employee has a direct personal interest in the project (e.g. renovation of their present 
or future office or facilities used primarily by them), a specific written disclosure of such shall be 
made, and the President must approve the project request. 
 
Related projects shall not be divided, or designated “maintenance” if such are integral to the 
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construction, for the purpose of avoiding application of this memorandum. 
 
Request for approval of a designer or construction must include the following: 
 

A. Project name and title 
 

B. Name of designer 
 

C. Estimated cost of project and source of funding. The estimate is to be itemized to include 
design fee, construction, contingency, equipment, and anticipated furnishings 
 

D. Anticipated starting and completion date 
 

E. Accurate project description, including space utilization with space quantities, approximate 
square footage for each space, and anticipated room finishes. Reasonable enquiry should 
be made to satisfy this requirement 
 

F. Location of project sufficient for reasonable identification 
 

The “Louisiana Board of Regents Capital Projects Records and Approval Form” used for higher 
education and the “Capital Projects Records and Approval Form” used for Healthcare Services 
Division, for projects with a construction cost of $125,000 to less than $350,000 are acceptable 
to comply with this PM. 
 
The President or designee will respond in a timely fashion so as to avoid undue delay; however, 
reasonable time for review should be considered in planning. 
 
Notwithstanding the foregoing, the President retains the emergency authority to execute any 
contracts that are essential to maintaining the operations of the school during times of emergency. 
 

 


